Om choklad

Choklad är utan tvekan världens mest uppskattade sötsaker vars viktigaste råvara, kakaobönorna, kommer från tropikernas kakaoträd, Theobroma cacao. Direkt efter skörden får bönorna jäsa, innan de torkas och skeppas till användarna. Choklad framställs av kakaomassa, socker, kakaofett (kakaosmör), smakämnen och lecitin. I mörk choklad är andelarna kakaomassa och socker ungefär lika stora. Till mjölkchoklad tillsätts dessutom mjölkpulver. Vit choklad innehåller inte kakaomassa, men har i övrigt samma ingredienser som mjölkchoklad, och får därför en karakteristisk mjölksmak men med svagare kakaosmak.Choklad kan användas i dryck, detta görs vanligen genom att kakaopulver och socker blandas i mjölk och blandningen kokas upp. Numera används mest färdigköpt drickchokladpulver som är en blandning av kakaopulver och socker. Det blandas direkt i varm eller kall mjölk.

Blockchoklad eller Block är en produkt som är avsedd att smältas och används vid bakning och matlagning. Blockchoklad innehåller kakaosmör och uppfyller de krav som ställs i livsmedelslagstiftningen på choklad. I Block används annat vegetabiliskt fett än kakaosmör och den får därför inte kallas choklad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>