Hur gör man choklad?

Kakaobönorna rensas, rostas, skalas och mals till kakaomassa. Kakaosmör, som är en mycket värdefull ingrediens i choklad, är fett som pressas ut ur kakaomassan. Återstoden, presskakorna, mals till kakaopulver. Vid chokladtillverkning blandas ingredienserna. Blandningen finmals på valsverk och kakaons icke önskvärda sura smakkomponenter avlägsnas. Den flytande chokladmassan gjuts till chokladkakor i plastformar i stora kontinuerliga formningsmaskiner. I särskilda överdragsmaskiner får fasta produkter som marsipan, praliner, kakor, glass etc. ett överdrag av chokladmassa. Massan måste kylas ned på ett speciellt sätt för att få god lagringsduglighet. Felaktig hantering av choklad kan medföra att kakaosmörets kristaller tränger ut på chokladytan, som då blir matt och gråvit.I livsmedelslagstiftningen i Sverige infördes 1993 samma regler som redan fanns i EU för choklad. Där definieras vad som får ingå. En av bestämmelserna är att choklad skall innehålla kakaosmör. Inom EU diskuteras om en mindre andel av kakaosmöret i choklad skall få ersättas av annat vegetabiliskt fett. I avvaktan på beslut gäller att maximalt 5 % vegetabiliskt fett får ingå i choklad som tillverkas i Danmark, Finland, Irland, Portugal, Storbritannien, Sverige och Österrike, medan övriga EU-länder inte tillåter något vegetabiliskt fett.

Konsumtionen av chokladprodukter i Sverige har ökat på senare år och var 2003 ca 7 kg per person, vilket är över EU-genomsnittet på 5,7 kg. I Europa varierar konsumtionen mycket med låg konsumtion i Sydeuropa. Konsumtionen är högst i Schweiz och Österrike (ca 9,5 kg per person och år) samt Storbritannien, Irland och Norge (ca 8,5-9 kg).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>